Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически източници, съобщава, че страните-членки на ЕС са се съгласили да наложат забрана за разпространение по какъвто и да е начин на материали от три руски пропагандни медии: "Российская газета", вестник "Известия" и агенция РИА Новости.

Подобна мярка ще засегне и уебсайта "Гласът на Европа", който според властите в няколко европейски държави е бил използван за намеса в предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Сайтът беше базиран в Прага и беше затворен от чешките власти, които твърдят, че е финансиран от базирания в Русия Виктор Медведчук, отдавна считан за основния проводник на руското влияние в Украйна. Белгийските власти също разследват твърдения, че "Гласът на Европа" е плащал на евродепутати да разпространяват руската гледна точка.

Според източници на Франс прес забраната за тези четири издания скоро ще бъде официална.

Европейският съюз наложи санкции срещу около 10 руски медии, като RT и Sputnik под различните им маски, Русия 24 и Първи канал. На тях им е забранено да предават или разпространяват своето съдържание в държавите-членки на ЕС по какъвто и да е начин, включително кабелно, сателитно и интернет излъчване, платформи, уебсайтове и мобилни приложения.

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл

Руските дронове са успели да пробият украинската система за електронна отбрана