Очаква се на срещата на върха в Брюксел лидерите на 25-те страни членки на Европейския съюз да поставят нови изисквания за присъединяването на нови държави към съюза, съобщава Би Би Си.

Аргументите, които ще представят в подкрепа на това намерение, са, че това ще предостави време за реформи в ключовите институции в ЕС. Условията ще касаят основно съдебните реформи и борбата с корупцията в новите кандидати.

Припомняме, в понеделник външните министри от ЕС решиха за частично замразяване на проговорите по осем области с Турция за присъединяването й към съюза. Причина за решението е нежеланието на Анкара да се съобрази с настояването на ЕС да отвори пристанищата и летищата си за кораби, респективно стоки, от Кипър.

Вчера Европейският парламент единодушно гласува за реформиране на европейските институции преди приемането на нови страни членки.

Припомняме, българският премиер Сергей Станишев също ще присъства на срещата, на която лидерите трябва да одобрят заключителен документ за присъединяването на България и Румъния към ЕС от 1 януари 2007 година.

Очаква се също да бъде обсъдено предложението на Еврокомисията да отпадне правото на вето на страните в областта на правосъдието и вътрешните работи. Предложението си комисията мотивира с ефикасността и сътрудничеството в борбата срещу тероризма.