Официалният вестник на ЕС обяви изключването от санкционните списъци на бившия ръководител на анексирания Севастопол и бивш заместник-министър на промишлеността и търговията на Русия Дмитрий Овсянников, пише руският вестник "Комерсант".

През октомври миналата година Съдът на ЕС уважи жалбата на Овсянников, който поиска той да бъде изваден от санкционния списък.

Бившият високопоставен руски чиновник заведе дело през ноември 2020 г., като се мотивира, че търпи щети в резултат на санкциите, които не му позволяват да извършва "каквато и да е икономическа или предприемаческа дейност" в страните от ЕС.

Изданието "Медуза" (обявено в Русия за нежелана организация и "чуждестранен агент") писа, че през 2020 г. Овсянников е напуснал държавната служба и се е обърнал към съда на ЕС, оплаквайки се, че санкционните ограничения му пречат по-специално да регистрира компания в Кипър.

Съдът намери позицията му за убедителна, но източникът на "Медуза", близък до правителството, нарече съдебното решение ориентир за руските официални лица: "Това показва как работят санкциите. Ако сте били вкарани в списъка заради заеманата длъжност - напуснете и се опитайте да ги премахнете. За официални лица това е потенциално интересно. Особено ако не участват (пряко) във войната."

Турция е помогнала на Русия да избегне западните санкции

Турция е помогнала на Русия да избегне западните санкции

Нови обвинения срещу Анкара