Лидерите на държавите от Европейския съюз и шест бивши съветски републики (Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Беларус) приключиха срещата на високо равнище в Рига със съвместна декларация за запазване и продължаване на "Източното партньорство", въпреки различията по ключови въпроси, съобщава „Ройтерс".

Изтъквайки как предишната подобна среща преди 18 месеца във Вилнюс предизвика конфронтация между Запада и Русия и след която започна Евромайданът в Киев, текстът на декларацията включва сложна отпратка към анексирането на Крим от страна на Русия през миналата година, която удовлетворява от една страна Украйна, а от друга - Армения и Беларус, които подкрепиха Русия при гласуването в ООН по въпроса.

Заключителната пресконференция беше забавена с един час, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Представители на ЕС изтъкнаха, че разговорът е имал за цел да успокои опасенията на Алиев, които е имал относно част от текста на декларацията, свързана с конфликта между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах. Двете страни са част от Източното партньорство на ЕС.

Туск омаловажи тези различия на пресконференцията, подчертавайки че телефонният разговор е бил повече относно начина, по който ЕС е предприел „диференциран" подход към шестте бивши съветски републики, които имат много различни интереси по пътя към присъединяването към европейската общност.

Туск настоял, че няма разрив с богатата на петрол мюсюлманска държава, намираща се на Каспийско море. „Азербайджан иска да засили сътрудничеството си с ЕС", подчертал Туск.

От шестте бивши съветски републики, Украйна, Грузия и Молдова силно настояват за по-близки връзки с ЕС; Азербайджан, където ЕС се оплаква от нарушаване на човешките права при управлението на Алиев, следва по-неутрална линия; Армения и Беларус са склонни да имат повече общо с Москва.