Висш служител на Европейски съюз (ЕС) във вторник осъди Москва за блокиране на достъпа до десетки европейски медии, сред които и АФП, като отговор на забраната за излъчване, наложена преди това на руски медии от Брюксел миналия месец.

"Това е безсмислено отмъщение. Не, пропагандните издания, финансирани от Русия за разпространение на дезинформация като част от военната доктрина на Русия, не са същите като независимите медии", написа вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова в X, бивш "Туитър".

Русия реципрочно забрани 81 европейски медии

Русия реципрочно забрани 81 европейски медии

Ако ЕС премахне санкциите срещу руските медии, Москва щяла да направи същото

Припомняме, че Русия наложи санкции срещу 81 европейски медии, като ограничи достъпа до тях от страната.

В отговор на забраната на руската държавна информационна агенция РИА, всекидневника "Российская газета" и мултимедийния център "Известия" се "въвеждат контраограничения" за медии от определени страни от ЕС и общоевропейски медийни оператори, посочват от руското външно министерство.

Ведомството отбелязва, че е "принудено" да предприеме "огледални мерки" и добавя, че ако санкциите срещу руските медии бъдат премахнати, Москва ще направи същото.

Сред забранените са големи издания като "Шпигел", "Франс прес", испанския в. "Мундо", френския "Монд", "Агенция Европа" и "Политико Европа" - европейският клон на базираната в САЩ медия.

Вчера Съветът на ЕС одобри забрана на руски медии от всяка медийна дейност на територията на Европейския съюз.

ЕС спира на своя територия някои руски медии

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Разпространението им ще бъде забранено по какъвто и да е начин