Постоянните представители на 27 страни от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха в петък за започване на преговори за приемане на Молдова и Украйна на 25 юни.

Това съобщи в X (бивш Twitter) белгийското председателство на Съвета на ЕС.

"Посланиците постигнаха принципно съгласие за рамката на преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова. Белгийското председателство ще свика първите междуправителствени конференции на 25 юни", се казва в изявлението.

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

ЕК предлага започване на преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС през юни

Брюксел бърза преди началото на унгарското председателство

Припомняме, че по-рано през юни 12 държави от Европейския съюз подписаха писмо, предлагащо да се започнат официални преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС до края на юни.

Euractiv, чиито журналисти са прочели текста на писмото, пишат, че такова искане е изпратено до властите на Белгия, която в момента е председател на ЕС. Според изданието писмото е подписано от Чехия, Швеция, Естония, Финландия, Португалия, Латвия, Полша, Литва, Германия, Словения, Румъния и Словакия.

Тези държави предложиха Европейският съюз да проведе междуправителствени консултации с Киев и Кишинев през юни - тази процедура служи като официално начало на процес на преговори за присъединяване, който може да отнеме много години.

Фон Дер Лайен: Украйна е покрила всички изисквания за започване на преговори за ЕС

Фон Дер Лайен: Украйна е покрила всички изисквания за започване на преговори за ЕС

ЕС трябва да започне преговори за присъединяване с Киев преди края на този месец

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди по-рано тази седмица на конференцията за възстановяването на Украйна, че Киев е изпълнил всички необходими стъпки, за да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на юни.

Белгия ще председателства ЕС до края на юни, след което тази роля преминава към Унгария, чиито власти поддържат тесни връзки с Русия и многократно са се изказвали скептично за перспективите за европейска интеграция на Украйна.