Естония ще предостави на Украйна пускови установки и ракети за зенитните ракетни комплекси (ЗРК) с малък обсег "Мистрал" като част от военната помощ, съобщи Министерството на отбраната на Естония. Министърът на отбраната Ханно Певкур заяви, че с техните съюзници са съставили пакет от помощ, който може да донесе максимална полза на Украйна, без да нанася вреда на боеготовността на естонските въоръжени сили, цитира думите му Би Би Си.

ЗРК "Мистрал" е преносим зенитен ракетен комплекс с малък обсег, разработен във Франция от компанията MBDA. Системата е предназначена за защита срещу въздушни атаки и може да бъде използвана както от наземни, така и от морски платформи. Тя използва ракети с инфрачервено насочване, които могат да поразяват цели на малка височина. Комплексът има обхват от около 6 километра и може да поразява цели на височина до 3 километра. Ракетата развива скорост до 930 метра в секунда и е ефективна срещу хеликоптери, безпилотни летателни апарати и нисколетящи самолети. ЗРК "Мистрал" е преносим и може да бъде бързо разположен от пехотни войски.

Естония вече е предоставила на Украйна различни видове военна помощ, включително противотанкови ракети Javelin, гаубици, артилерийски боеприпаси, противотанкови мини, противотанкови гранатомети, минохвъргачки, автомобили, средства за комуникация, полеви болници, медицинско оборудване, средства за лична защита и сухи храни.

Германия обеща трета система Patriot на Украйна в следващите седмици и месеци

Германия обеща трета система Patriot на Украйна в следващите седмици и месеци

В Берлин се провежда конференция за възстановяването на Украйна