Новият президент на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира, че по-добре насочените публични разходи биха помогнали за подкрепа на икономическия растеж в еврозоната, съобщава АП.

В първото си официално изказване в петък Лагард косвено се обърна към страни като Германия, които държат здраво бюджета си, като същевременно изяснява, че подходът на разходване на средствата за публичните разходи би бил опасен.

Лагард: САЩ рискуват да изгубят лидерската си роля в света

Лагард: САЩ рискуват да изгубят лидерската си роля в света

Лагард заяви, че би казала пред Тръмп, че стабилността на пазарите не трябва да зависи от съобщение в "Туитър"

Лагард заяви, че "днес има многопрофилен случай за инвестиции в общо бъдеще, което е по-продуктивно, по-дигитално и със сигурност по-екологично" и предупреди, че публичните разходи в еврозоната "остават някак под нивото от преди кризата."

Тя обясни, че ЕЦБ ще започне стратегически преглед на паричната си политика "в близко бъдеще", но банката също така "непрекъснато ще наблюдава страничните ефекти" от настоящата си позиция за ниски лихви.

Марио Драги, ЕЦБ и мрачен за еврото момент

Марио Драги, ЕЦБ и мрачен за еврото момент

Мандатът му съвпада с упорито ниска инфлация в развития свят, като експерти обвиняват глобализацията, застаряване на населението и цифровизация на бизнеса