Руският бизнесмен Евгений Пригожин призна в понеделник, че е основал частната военна компания "Вагнер груп" през 2014 г., което е първото публично потвърждение на връзка, която той до преди това отричаше и дори съди журналисти за репортаж, предава Ройтерс.

Групата "Вагнер", съставена от ветерани от руските въоръжени сили, се е сражавала в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, наред с други страни.

Пресслужбата на кетъринг-фирмата на Пригожин "Конкорд" публикува коментарите му в социалната мрежа ВКонтакте в отговор на искане за коментар от руски новинарски сайт защо той е спрял да отрича връзките си с Вагнер.

Пригожин пред Guardian: Умиращата западна цивилизация ще бъде победена от Русия

Пригожин пред Guardian: Умиращата западна цивилизация ще бъде победена от Русия

Съюзникът на Путин обвинява Запада и медията в нацизъм

"Аз сам почистих старите оръжия, сам подредих бронежилетките и намерих специалисти, които да ми помогнат с това. От този момент, на 1 май 2014 г., се роди група патриоти, която по-късно се нарече батальон "Вагнер" ", каза Пригожин.

"Горд съм, че успях да подкрепя правото им да защитават интересите на своята страна", каза той в изявлението.

Фирмата за кетъринг "Конкорд" на Пригожин потвърди пред Ройтерс, че изявлението е истинско.

Пригожин, известен като "главния готвач на Путин" поради договорите на компанията си за кетъринг в Кремъл, е в списъка на санкционираните лица от Съединените щати и Европейския съюз за ролята си във Вагнер.

Те го обвиняват и във финансиране на "ферма за интернет тролове", известна като "Агенция за интернет изследвания", която според Вашингтон се е опитала да повлияе на изборите в САЩ.

Пригожин вече е съдил медии, включително разследващия уебсайт "Белингкет", руския новинарски сайт "Медуза" и вече затворената радиостанция "Ехото на Москва" за докладване на връзките му с "Вагнер"

Частната военна компания "Вагнер" е основана през 2014 г., след като Русия анексира украинския полуостров Крим и започна да оказва подкрепа на проруските сепаратисти в Донбас в Украйна.

Преди дни Пригожин направи изявление, което предизвика доста противоречия, с което обясни наемането на затворници за фронта в Украйна, като каза, че там или ще отиват затворници или "Вашите синове".

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу