Евразийският икономически съюз вече е факт, отбелязват руски медии.

От днес Русия, Беларус и Казахстан влизат в ново ниво на интеграция. Свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка е в сърцевината на съюза. Държавите ще водят координирана политика в ключови икономически сфери. През 2016 година те трябва да установят единен пазар на лекарства.

Централата на организацията ще бъде разположена в Москва, финансовият регулатор ще бъде в Алмати, докато съдът на съюза в Минск.

Вчера президентът на Беларус Александър Лукашенко критикува Кремъл и руските контрамерки срещу наложените от Запада санкции на Москва. Той нарече руската политика, блокираща доставките на месо от Беларус, „глупава и безразсъдна". Според него блокирането е по политически причини. Премиерът на Беларус Михаил Руси потвърди, че е постигнато споразумение за взаимно плащане в долари между страните. Още повече Лукашенко отбеляза, че липсва развитие на отношенията между Москва и Минск.

Разбира се, нестабилността на световните пазари, политиката на санкции, отслабеното доверие между световните лидери и заплахите от ескалация на военно-политическата ситуация ще повлияят на процеса на развитие в Евразийския икономически съюз. Предвиждаме предизвикателства", смята президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Интеграцията не стимулира икономиката на Казахстан към момента. Търговският обмен между Казахстан и Русия, Беларус през януари-октомври 2014 година е бил 16,3 милиарда долара, което с 19,3% по-малко в сравнение с 2013 година.

Армения и Киргизстан също ще се присъединят към съюза. Армения влиза в съюза на 2 януари. Тя няма общи граници със страните от Митническия съюз. Периодът за приемане на правилата и уреждане на техническите регулации ще продължи 8 години, така че Армения няма да е пълноправен член на съюза през този период.

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев обещава страната да се присъедини към съюза на 9 май 2015 година.

Съюзът подготвя споразумения за свободна търговия с Виетнам, Турция, Индия и Израел.