Бяха повдигнати въпроси за реакцията на полицията след нападението срещу синагота в германския град Хале, след като стрелец се опита безуспешно да влезе в еврейския храм по време на празненствата за големия еврейски празник Йом Кипур и уби двама души наблизо, съобщава "Асошиейтед прес".

Двама души загинаха при стрелба с автомат до синагога в град Хале, Германия

Двама души загинаха при стрелба с автомат до синагога в град Хале, Германия

Хвърлена е и граната по близкото еврейско гробище

Ръководителят на еврейската общност в Германия Йозеф Шустер определи отсъствието на полицейски охранители като "скандално", след като членове на синагогата описаха чакане зад заключени врати за пристигане на полицията, което е отнело повече от 10 минути.

Ръководителят на еврейската общност в Хале Макс Приворозки коментира, че "мислех, че вратата няма да издържи", докато нападателят е стрелял отвън. Шефът на полицейския синдикат Оливер Малхов заяви, че времето за реакция показало "колко слабо е полицейското покритие" и добави, че чакането "беше особено дълго за хората, които бяха в синагогата".

Нападателят от Хале излъчвал стрелбата на живо в интернет

Нападателят от Хале излъчвал стрелбата на живо в интернет

35-минутното видео било гледано от близо 2200 души

Еврейските лидери поискаха действия от Германия в защита на еврейската общност и справяне със засилващия се десен екстремизъм.

Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към бдение на солидарността в главната синагога в Берлин и категорично осъди антисемитското нападение.

Ала еврейските лидери изтъкнаха, че думите не са достатъчни, като израелският премиер Бенямин Нетаняху се присъедини към призивите към германските власти да "действат решително срещу феномена на антисемитизма".

Ръководителят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер нападна остро властите за провала им да осигурят адекватна сигурност в такъв важен ден.

"Тази небрежност сега е жестоко възнаградена", настоя Шустер.

Роналд Лаудер, който ръководи Световния еврейски конгрес, също подчерта: "Нуждаем се от действия, а не от думи", като той призова за денонощна сигурност за еврейските обекти.

"Също така трябва незабавно да създадем единен фронт срещу неонацистки и други екстремистки групировки, които заплашват благоденствието ни. Фактът, че 75 години след Холокоста подобни групи придобиват влияние в Германия говори много", настоя Лаудер.