Европейският еврейски конгрес излезе с призив към лидерите на страните от ЕС да признаят ливанското-шиитско движение „Хизбула" за терористична организация.

Подчертава се в прессъобщение на организацията, която се представя като „единственият представителен орган на всички еврейски общности в Европа", предаде РИА Новости.

Миналата седмица на експертна среща на ЕС не бе постигнато единодушие за включване на „Хизбула" в списъка с терористични организации.

Призовавам ви да съгласувате приоритетите си за забрана на организацията, която застрашава сигурността и стабилността в региона, написа президентът на конгреса Вячеслав Кантор. По думите му ЕС е способен да окаже помощ на Държавния секретар на САЩ Джон Кери в работата да бъдат възобновени палестинско-израелските преговори, които ще помогнат за разрешаване на конфликтите.

Тази седмица Кантор прие премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който критикува ЕС за забавяне включването на „Хизбула" в терористичния списък.

5 държави от ЕС се обявиха против обявяването на "Хизбула" за терористи миналата седмица, а е нужно единодушие, за да бъде включена.