Депутати в Европейския парламент призоваха за разширяване на санкциите срещу Русия заради ареста на Алексей Навални, включително прекратяване на проекта "Северен поток 2". Това става ясно от публикация на сайта на Европейския парламент.

Предстои днес ЕП да гласува резолюция по случая с Навални.

Евродепутатите настояват за разширяване на санкциите така, че те да обхванат всички, които са отговорни за неправомерните действия срещу Навални. Те поясняват, че ЕС не трябва да се колебае да използва новия си режим за глобални санкции в случаи на нарушаване на правата на човека.

"По време на дебатите, в които участва комисарят по външните работи Жозеп Борел, депутатите призоваха руските власти незабавно да освободят опозиционния политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални. Те подчертаха, че арестът и начинът, по който е извършен влизат в явно противоречие с международното право и с руската конституция." - се казва в публикацията.

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно
Обновена

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Задържани са десетки негови привърженици...

Някои депутати призовават към по-активни действия от страна на ЕС, за да бъде подведена Русия под отговорност за нарушаване на правата на човека и политизиране на съдебната система.

"Няколко членове на ЕП призоваха ЕС, както и някои национални правителства и регионални власти окончателно да прекратят работите по довършването на тръбопровода "Северен поток 2" - като средство за налагане на икономически санкции срещу руското правителство." - се казва още в съобщението.

Други участници в дискусията са заявили, че руският президент Владимир Путин изглежда се страхува да не последва съдбата на беларуския диктатор Александър Лукашенко, затова прави всичко възможно да арестува критиците на режима.

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

Навални буни руснаците за съпротива срещу Путин

"Не мълчете. Съпротивлявайте се. Излезте на улицата"