Европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич се наложи да обяяснявa своя публикация в X, като обясни че не е предлагал "политическа подкрепа" на иранския режим, след като завърши публикация, потвърждаваща предоставянето на сателитна помощ на иранските спасители с "#EUSolidarity", пише "Политико".

Припомняме, че в неделя започна издирвателна и спасителна операция след съобщенията, че хеликоптер, превозващ президента на Иран Ебрахим Раиси и други висши ирански служители, се е разбил в гъсто залесен планински район близо до границата с Азербайджан. Раиси, президент на Иран от 2021 г. и смятан за потенциален наследник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, беше потвърдено в понеделник сутринта, че е загинал.

Докато страните в съседство на Иран една след друга предложиха помощ за локализиране на мястото на катастрофата, Ленарчич обяви на X, че ЕС активира своята услуга за спешно сателитно картографиране Copernicus, за да помогне за намирането на падналия хеликоптер. Той завърши туита си с етикета #EUSolidarity - което предизвика незабавна реакция.

Десетки потребители критикуваха поста, посочвайки видната роля на Раиси в режима, който е екзекутирал хиляди иранци, спонсорирането на терора от страна на страната, използването на ирански дронове за тероризиране на цивилните украинци и задържането от Техеран на шведския служител на ЕС Йохан Флодерус.

Служител на Комисията, който получи анонимност, за да говори свободно, отбеляза в неделя, че туитът е в съответствие с насоките на ЕС относно хуманитарната помощ, но каза, че те лично намират израза на солидарност за "странен".

Постът на Ленарчич беше повторно споделен от първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, но не и от акаунта на Европейската комисия или от шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен, която до понеделник сутринта не е коментирала въпроса.

"Тъжна съм, че Масха Амини и толкова много жени и техните поддръжници бяха убити от иранския режим", каза фламандският евродепутат Асита Канко, заместник-председател на дясната група на Европейските консерватори и реформатори, в ранния понеделник.

"Шокирана съм, че (Ленарчич) публикува съобщение от името на ЕС, в което предлага да се активира солидарността на ЕС за спасяването на иранския президент", каза Канко. "Европейска солидарност? С кого. И с чии пари?"

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, един от водещите кандидати на либералите за европейските избори през юни, написа: "За мен е абсолютна мистерия как Европейската комисия може да покаже #EU солидарност с Иран. Какъв жалък хаштаг, каква подигравка със смелите борци за правата на човека в Иран. Очаквам обяснение за това."

"Какво ще кажете да гарантирате, че защитниците на правата на човека и други жертви на режима, нуждаещи се от помощ, ще получат спешни визи за ЕС?" - попита Хана Нойман, германски евродепутат от Зелените.

Ленарчич поясни, че формулировката не е одобрение на политиката на иранския режим.

"Предоставянето на @CopernicusEMS сателитно картографиране при поискване за улесняване на операция по търсене и спасяване не е акт на политическа подкрепа за който и да е режим или организация", каза Янез Ленарчич в X в понеделник. "Това е просто израз на най-основната човечност."

В отговор на туит, осъждащ "интересната" фраза на Ленарчич, говорителят на Комисията Балаж Уйвари написа: "Нито механизмът за гражданска защита на ЕС, нито сателитната система Коперник се ръководят от политически съображения. Всяка държава може да поиска помощ от хуманитарно или гражданско естество по тези канали и (Комисията) прави всичко възможно да помогне.

"Скай": "Касапинът от Техеран" има страховита репутация

"Скай": "Касапинът от Техеран" има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона