Комисарят по въпросите на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че Европа трябва да премине към "режим на военна икономика", съобщи Би Би Си.

Бретон дори предупреди, че страните от ЕС трябва съвместно да увеличат производството на оръжие като част от нова индустриална стратегия в областта на отбраната. Такъв призив отправи Бретон и преди девет месеца, когато се обсъждаше доставката на снаряди за Украйна.

Бретон, бивш френски министър на финансите, който сега основно наблюдава европейската промишленост, заяви в Брюксел, че европейската отбрана трябва да претърпи "промяна на парадигмата".

Според него Европа трябва да поеме повече отговорност за собствената си сигурност и да изгради отбранителен капацитет, който да ѝ позволи да действа не само заедно със съюзниците, но и самостоятелно.

"Трябва да създадем европейски стълб на НАТО", заяви Тиери Бретон, цитиран от британския вестник "Гардиън".

Според еврокомисаря блокът вече е увеличил производството си на артилерийски боеприпаси до 1 млн. единици годишно, а през 2025 г. ще удвои тази цифра.

Столтенберг: Европа да не обръща гръб на НАТО заради Тръмп
Обновена

Столтенберг: Европа да не обръща гръб на НАТО заради Тръмп

Той предупреди Европа, че не може да се защити сама

Същото трябва да се случи и с всички останали оръжия, необходими за отбраната и сигурността на ЕС, заяви Тиери Бретон.

Той дори добави, че през следващите 12 месеца "специалните и допълнителни инвестиции в отбраната" потенциално трябва да достигнат около 100 млрд. евро.