След провелия се референдум в Шотландия за независимост, при който 55% от шотландците се обявиха против отделяне на страната от състава на Великобритания, не закъсняха и реакциите от Европа.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц приветства резултата от гласуването заради „демократично съгласувания процес в страната".

Вярвам, че когато се обединим си струва заедно да посрещнем предизвикателствата пред нас във всички посоки от живота ни, каза той.

Напускащият постът президент на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че „този изход е добър за единството, прозрачността и за по-силна Европа, за което Европейската комисия се бори".

Европейската комисия приветства факта, че по време на дебата през последните години, шотландското правителство и шотландския народ многократно потвърдиха техния европейски ангажимент", подчерта Барозу.

По думите му ЕК ще продължи да се обвързва в конструктивен диалог с шотландското правителство в области, които са важни за бъдещето на Шотландия, включително трудов пазар и растеж, енергетика, климатични промени и околна среда, и по-добри регулации.

Шефът на НАТО Андерс фог Расмусен отбеляза, че „напълно уважава избора на шотландския народ". „Приветствам изявлението на премиера Камерън, че Великобритания ще продължи напред като единна страна", добави той.

„Великобритания е основател на НАТО и аз съм уверен, че Обединеното кралство ще продължи да играе водеща роля за запазване силата на Алианса", заключи той.

Бъдещият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер приветства резултат от референдума, който според него потвърждава ангажимента на шотландците към Европа.

Премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че Испания е „много щастлива от „не"-то на шотландците".

Много сме щастливи, че Шотландия остана с нас. Катализатор за интеграция на ЕС", отбеляза Рахой.

Припомняме, Каталуния и Баската автономна област искат провеждане на подобен референдум като в Шотландия, но Мадрид за момента е безкомпромисен.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер смята, че резултатът от допитването е „добро решение за Шотландия".

Народът на Германия следеше с голям интерес дебата за независимост на Шотландия и другите партии във Великобритания...Вотът е ясен: Хората искат силна Шотландия в рамките на силна Великобритания. Вярвам, че това е добро решение за Шотландия, Великобритания и Европа", каза той.

Американският президент Барак Обама поздрави народа на Шотландияза тяхното пълно и енергично упражняване на демокрацията".

Ние нямаме по-близък от Великобритания партньор и ние очакваме да продължим нашите силни и специални отношения с целия народ на Великобритания и Северна Ирландия, отбеляза в съобщение той.

Германският всекидневник Suddeutsche Zeitung пише, че взетото решение на референдума е „добро", като се подчертава, че проблемите на съвременния свят няма да бъдат решени чрез „нови граници".

Според Frankfurter Allgemeine Zeitung резултатът ще даде на шотландците „най-доброто от двата свята" - вот за промяна и повече федерализъм без да се „намалява статутът на Великобритания в Европа и на световната сцена".

„Билд" излезе със заглавие „Великобритания остава велика!".

Испанският El Pais, като много други вестници в Испания, излиза с водеща новина за референдума - „Шотландия отхвърли независимост".

Базираният в Барселона независим вестник El Punt Avui отбелязва, че резултатът е дал на Шотландия повече власт в сравнение с 2012 година, когато бе обявена инициативата. Шотландските националисти, допълва изданието, сега имат повече лостове за спечелване на повече власт от Уестминстър.

Националистите бяха победени, но днес Великобритания е различна. Изходът от вота има голямо конституционно и политическо влияние...Балансът на властта ще премине през голяма промяна. Ще бъде друга Великобритания", пише италианският Corriere Della Sera.

Белгийският De Standaard подчертава, че допълнителна власт за Шотландия ще доведе до незабавен призив за независимост.

Премиерът Камерън е изправен пред голяма отговорност при прокарването на реформите, допълва вестникът.

Френският всекидневник Le Monde отбелязва, че въпреки, че Шотландия не получи независимост, страната ще се отдалечи от останалата част от Обединеното кралство, след като правителството на Великобритания обеща децентрализация.