Европа е бременна с тероризъм. Тя сама си отглежда терористи. Тези хора са родени, живеят и учат в Европа. Това коментира Славчо Велков, водещ експерт по антитероризъм и депутат от БСП, в сутрешния блок на Нова телевизия по повод поредния терористичен акт.

"Ставаме свидетели на тежък терористичен атентат. Това обаче не е нещо неочаквано", подчерта той.

Според него фактът, че заседава британския комитет "Кобра" по повод атентата в Манчестър, показва колко е сериозно положението. Той очаква да бъде обявена първа степен на тревога в страната.

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър
Обновена

22-ма загинали и 59 ранени след взривове на концерт в Манчестър

По време на концерта на американската певица Ариана Гранде

По думите му, съдейки по нараняванията, видни от кадрите след атентата в Манчестър, експлозивът едва ли е бил около тялото на човек, а по-скоро в ниска част, например чанта, или извършителят е бил много нисък, може да е бил младеж. 

Може да се заключи, че взривът е бил много мощен, вероятно над 1 кг тротилов еквивалент, посочи Велков.

Това е най-голямата зала в Европа, но фактът, че взривът се е случил в предверие, на изходите, сочи, че вероятно извършителят не е бил в състояние да проникне в залата. Това, че експлозията става в края на концерта, за да се чуе, сочи показност, смята експертът.

По думите му, съдейки от трагичната цикличност на нападенията в Европа, този атентат е бил очакван. Няма да се учудя, ако в близките дни и седмици се случи нещо подобно, каза Велков. 

Може да се направи аналогия с други нападения в Европа на места със струпване на много хора, например парижката зала "Батаклан", каза още той.