Европейският парламент (ЕП) се готви да разкритикува отношението на британското правителство към гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания, и настоява, че ще откаже да ратифицира споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което не включва предпазния механизъм за ирландската граница или разпоредби, които обвързват Великобритания със стандартите на ЕС след Брекзит, пише "Гардиън".

Изтекло копие от решение на Европарламента, което трябва да бъде гласувано през следващата седмица, излага редица опасения относно поведението на правителството на Борис Джонсън. Европарламентът има право на вето върху всяко договорено споразумение между Брюксел и Лондон.

Великобритания позволява на чуждите студенти да останат две години след завършването, за да си намерят работа

Великобритания позволява на чуждите студенти да останат две години след завършването, за да си намерят работа

Чуждите студенти били от полза за Великобритания

Решението, изготвено от основните политически партии в Европарламента, отново повтаря оплакването на ЕС, че британското правителство "настоява, че предпазният механизъм трябва да бъде премахнат от споразумението за излизане, но досега не е предложило законосъобразни предложения, които биха могли да го заменят".

Европарламентът изразява "готовността на ЕС да се върне към предпазен механизъм само за Северна Ирландия", първоначалното предложение на Общността, отхвърлено от бившия британски премиер Тереза Мей като представляващо заплаха за конституционната цялост на Обединеното кралство. Решението обаче подчертава, че "няма да даде съгласие за споразумение за излизане без предпазен механизъм".

Великобритания заплашена от хаос, ако напусне ЕС без сделка

Великобритания заплашена от хаос, ако напусне ЕС без сделка

Това се посочва в секретни документи, които са публикувани в сряда от правителството

ЕС настоява, че всяка сделка трябва да включва споразумение в краен случай, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия и да се защити икономиката на цяла Ирландия при всякакви обстоятелства.

В светлината на заявената от британското правителство политика за стремеж към регулаторно отклонение от ЕС, за да се постигне конкурентно предимство, Европарламентът освен това "поставя под въпрос колко близки могат да бъдат бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания".

Изисквайки разпоредби във всяко бъдещо споразумение, които да гарантират, че Обединеното кралство се придържа към "високи нива на защита на околната среда, заетостта и потребителите", решението на ЕП предупреждава, че "всяко споразумение за свободна търговия, което не спазва такива нива на защита, не би било ратифицирано от Европейския парламент". Пратеникът на Борис Джонсън в Брюксел Дейвид Фрост през последните дни разговаря с представители на Европейската комисия за намерението на Обединеното кралство да се отклони от стандартите на ЕС.

Едва 45 000 българи във Великобритания придобили имиграционен статут
Обновена

Едва 45 000 българи във Великобритания придобили имиграционен статут

Не е ясно как сънародниците ни ползват правата си

Ала най-тежката критика към подхода на Джонсън е запазена за отношението на премиера към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Рязкото нарастване на дела на гражданите на ЕС, които не се смятат за отговарящи на условията на т. нар. статут за уседналост, предизвика опасения сред активисти и евродепутати през последните седмици.

Делът на хората, на които вместо да им бъде предоставен статут "предварително уседналост" - и следователно се оказват без гарантирано постоянно право да останат - се е увеличил от 32% по време на фазата на тестване до 34% през месеца след националния старт през март и след това до 42% през юли.