На редовната си месечна сесия в Страсбург евродепутатите ще обсъдят холандския уебсайт за оплаквания от централно- и източноевропейски имигранти.

Вместо първоначално предвидените дебати по темата обаче ще има само изявления на основните европейски институции и на лидерите на политическите групи в Европарламента.

Промяната в плановете дойде късно в понеделник, след заседание на групата на Европейската народна партия, на което стана ясно, че няма достатъчно мнозинство за реална размяна на мнения в пленарната зала, съобщава БНР.

Повечето големи страни-членки от Западна Европа били против идеята за истински дебати и наложили по-безобидния вариант с изявленията, разказаха евродепутати от България и Румъния без да крият разочарованието си от двойния стандарт на Европейския парламент.

„Когато трябва да се разпъне на кръст някой от нова Европа, като унгарския премиер Виктор Орбан, това е демократичен дълг на Европарламента. Когато обаче страна като Холандия нарушава правилата, веднага се сформира мнозинство, готово да омаловажи нарушението", възмущаваше се румънски евродепутат след заседанието на доминиращата десница.

Социалистите са още по-възмутени от този обрат и до късно търсеха процедурни варианти за реална дискусия, като смятат да продължат опитите и днес.

Междувременно стана ясно, че холандския премиер Марк Рюте не е получил по съответния ред официална покана от конференцията на президентите в Европарламента и затова, както се очакваше, няма да участва в днешното обсъждане. Според предварителните информации, лидерите на основните политически сили ще осъдят създаването на уебсайта и ще призоват холандското правителство да се дистанцира от него, както и да преразгледа толерантното си отношение към Партията на свободата, която го създаде.

Известната с антиимигрантската си и антиевропейска политика крайно дясна Партия на свободата разкри сайта в началото на февруари, като обяви, че целта й е да научи как холандските граждани са пострадали от масираното присъствие на източноевропейци в страната им.

Холандският евродепутат от Партията на свободата Ауке Зеейлстра заяви, че то е довело до повишаване на престъпността, и е поставило под напрежение системата за социална сигурност в страната.

„С масовата трудова имиграция се появиха редица проблеми. У нас дойдоха твърде много хора - близо 300 000 души, най-вече от Полша. Оттам пристигнаха не между 7 и 10 000, както се очакваше, а около 200 000. Това е и една от причините да оставим границите затворени за България и Румъния - до края на тази, или до 2013 година", каза холандският евродепутат, като добави, че 25% от новодошлите в страната му в последните години са от България и Румъния.