Партията на европейските социалисти (ПЕС) реши да намали атаките си срещу консервативните и либерални съперници преди европейските избори през юни, пише "Политико".

Най-яркото осъждане на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) беше премахнато от версия на манифеста, "подкрепен" от ПЕС на 14 февруари и видян от "Политико".

Януарска версия на манифеста гласи: "Ние осъждаме консервативните и либералните партии, които дадоха възможност на крайната десница да получи достъп до власт. Това е обида за нашите ценности и нашата европейска история."

Тези думи не се появяват в новия проект, въпреки че има ново позоваване на необходимостта от "борба с крайната десница" на първата страница на документа от 10 страници.

Социалистически партии и лидери от цяла Европа ще се съберат в петък и събота в Рим, за да подкрепят еврокомисаря по заетостта Николас Шмит от Люксембург като лице на тяхната предизборна кампания и официално да подкрепят манифеста. Шмит ще се изправи срещу настоящия председател на Комисията Урсула фон дер Лайен, която ще бъде одобрена за водещ кандидат на ЕНП следващата седмица.

Манифестът на социалистите не залага на нови политически идеи, но увеличава подкрепата основните социалдемократически принципи, като борбата с кризата на разходите за живот, осигуряването на по-добри защити за работниците и превръщането на климатичния преход в по-справедлив за гражданите. Липсата на амбициозни идеи в манифеста е може би мълчаливо признание, че тези социалистически основи са застрашени, тъй като центърът на политическата гравитация в Европа се измества надясно. Проучванията предричат крайнодесен скок в следващия Европейски парламент.

Социалистите са на път да загубят места, според проучване на "Политико" но ще останат втората по големина фракция в парламента след ЕНП. Това означава, че е вероятно социалистите да намерят начин да работят с ЕНП, а вероятно и с либералите.

По време на кампанията се очаква ПЕС да обвини консерваторите, че позволяват нормализирането на крайнодесните партии, например в Италия, и ще се опита да използва политическата пропаст между лидера на ЕНП в парламента Манфред Вебер и Фон дер Лайен, която заложи продължаване на политиката си, нещо което Вебер не подкрепя.

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощ, по-малко разговори за климата

Лидерът на ЕК внимателно маневрира, за да се съобрази с желанията на своите поддръжници.

Що се отнася до външната политика, в документа не се споменава прекратяване на огъня в Газа, освен неясно споменаване на "работа за прекратяване на конфликта ... в Близкия изток" и ангажиране с решение за две държави за Израел и Палестина.

Желанието на социалистите да "изградят силно партньорство с Обединеното кралство", ново допълнение, е знак за шансовете на Лейбъристката партия на Обединеното кралство да управлява след общи избори.

Новата версия също призовава за "целенасочени" промени в договорите на ЕС, за да се подготвят за присъединяване на повече страни, като Украйна, към блока.

На друго място в манифеста има предложения за представяне на "пътна карта" за качествена работа и добре платени работни места, "Стратегия на ЕС за равенство във възрастта" и нов език за намаляване на употребата на пестициди от фермерите и подпомагане на производителите на храни да направят зелен преход.

Социалистите също засягат и темата за изкуствения интелект, със специфичен фокус върху алгоритмичното управление - където задачите на работниците се възлагат на машини.

"Никога не трябва да се допуска стремежът на високотехнологичните компании към печалба или алгоритмично управление да подкопава демокрацията и правата на работниците", се казва в него.

Фон дер Лайен вижда позитиви в изкуствения интелект

Фон дер Лайен вижда позитиви в изкуствения интелект

Председателят на Комисията нарича себе си "технологичен оптимист"