Европейският омбудсман Никифорос Диамандурос приветства решението на Европейската комисия да подобри услугите за граждани във връзка с достъпа до документи, съобщи Делегацията на Европейската комисия в България.

Това е резултат от решението на Комисията да отговаря по-бързо на жалби, отправени до Омбудсмана относно отказа на достъп до документи.

В писмо до Омбудсмана, председателят на Комисията Романо Проди пише: "... доволен съм да Ви уведомя, че Комисията приема предложението Ви срокът за предоставяне на становище по такива жалби да бъде намален на два месеца... Сигурен съм, че тази разпоредба ще изпълни целта за подобряване на прозрачността на институциите ни по отношение на гражданите ни."

Според Омбудсмана двуетапната процедура за достъп дава на институциите възможността за подробен преглед на въпросните документи и за приемане на обмислена позиция по отношение на засегнатите юридически и фактически въпроси.

За гражданите е трудно да разберат защо институциите биха се нуждали от допълнителни три пълни календарни месеци, в които да дадат становище върху жалба, подадена до Омбудсмана във връзка с отказ на достъп до документи.

Независимо от това, Омбудсманът потвърди, че ще бъде подготвен да приема молби за удължаване на срока по конкретен случай, ако съществува основателна причина по-краткият срок да не бъде изпълнен.