Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини приветства решението на Северна Корея да прекрати ядрените си опити и изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, съобщава "Франс прес".

Според изявлението на Могерини ЕС смята този ход за "положителна стъпка" към нормализиране на геополитическите и международните отношения с комунистическия режим.

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Северна Корея се отказва от ядрените опити

Тръмп приветства изявлението

Коментирайки обявлението на Северна Корея, шефката на европейската дипломация изтъква, че "това е положителна, дългоочаквана стъпка по пътя, който сега трябва да доведе до пълното, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия".

Могерини отбелязва, че Общността с радост ще сподели своя опит "по всякакъв възможен начин, включително споделяне на нашия собствен опит в преговори за премахване на ядрени оръжия".

От своя страна американският президент Доналд Тръмп по-рано приветства "големия напредък" в премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, като нарече решението на Северна Корея "много добра новина". Решението беше обявено преди срещата на върха между вожда Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин през следващата седмица и преди срещата на Ким с Тръмп, която се очаква да се състои в края на май или в началото на юни.

В Южна Корея са скептични към обещанията на Северна Корея

В Южна Корея са скептични към обещанията на Северна Корея

Искат доказателства

От британското външно министерство смятат, че решението на Северна Корея е положителна крачка към нормализирането на отношенията между комунистическия режим и международната общност.