Европейският съюз категорично осъжда нападението, извършено срещу Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март, при което сериозно пострада и полицейски служител, притекъл се на помощ на двамата. Това се посочва в изявление на Съвета на външните работи на ЕС, който е съставен от външните министри на страните членки. 

Подчертава се, че животът на много граждани е бил застрашен от този безразсъден и незаконен акт. Европейският съюз приема изключително сериозно оценката на британското правителство, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атентата.

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Абсурдно е Русия да отрича покушението срещу Скрипал, скочи Борис Джонсън

Русия вече не можела да заблуди никого

"Европейският съюз е шокиран от нападателното използване на бойно нервнопаралитично вещество от тип, разработен от Русия, за първи път на територията на Европа от повече от 70 години. Използването на химически оръжия от когото и да било и при каквито и да е обстоятелства е напълно неприемливо и представлява заплаха за сигурността на всички нас", се изтъква в позицията на ЕС.

Според позицията на Съвета на външните работи на ЕС всяко такова използване на химическо оръжие е явно нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, нарушение на международното право и подкопава основания на правила международен ред.

Американска медия назова как е отровен Скрипал

Американска медия назова как е отровен Скрипал

През вентилацията на автомобил

ЕС приветства ангажимента на Обединеното кралство да работи в тясно сътрудничество с Организацията на за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в подкрепа на разследването на нападението.

ЕС призовава Русия спешно да обърне внимание на въпросите, повдигнати от Обединеното кралство и международната общност и да осигури незабавно и пълно разкриване на програмата си за производство на новичок на ОЗХО.

През уикенда британският външен министър Борис Джонсън обвини Русия в разработването и запасяването с новичок в продължение най-малко на десетилетие, за да убива свои врагове. 

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

Макрон подчерта, че "няма друго правдоподобно обяснение"