Мнозинството от европейците подкрепят приемането на бежанци, въпреки че мнозина не одобряват начина, по който Европейският съюз се справи с рекордния приток на мигранти, който достигна своя пик преди три години. Това показва ново проучване на изследователския център "Пю", цитирано от "Ройтерс".

В момент, когато гневът заради миграцията стимулира възхода на евроскептичните, антиимигрантски партии в цяла Европа, проучването, проведено между май и юли тази година, показва, че над 80 процента от възрастните в Испания, Холандия, Германия и Швеция подкрепят приемането на бежанци, които бягат от насилие и война.

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

Унгария нахока ООН и отсече: Никога няма да бъдем страна на мигранти

ООН разпространявало лъжи

С над 70 процента, подкрепата е висока и във Франция и Обединеното кралство. Дори в Гърция и Италия, основните входни точки за мигрантите в Европа, проучването показва, че мнозинството от анкетираните все още подкрепят приемането на бежанци.

Европейската страна, в която има най-силни настроения срещу мигрантите, е Унгария, като там само 32% подкрепят приема на мигранти, докато в Полша почти половината - 49 на сто.

Проучването също така показва, че много европейци са критично настроени към начина, по който ЕС се е справил с наплива на мигранти.

7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали  по суша в ЕС

7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали по суша в ЕС

Около 18 000 мигранти са дошли по суша в Европа през 2018-а

Кризата през 2015 г. разкри дълбоки разделения в рамките на ЕС, като фронтовите страни като Италия и Гърция бяха разочаровани от източноевропейските страни, които отказаха да приемат мигранти, а други, включително Швеция и Германия, приеха несъразмерно голям дял.

Около 92 процента от гърците, 78 процента от италианците и 66 процента от германците и британците са изразили неодобрение от справянето на ЕС с проблема.

Извън Европа, Мексико, Канада и Австралия са показали високи нива на приемане на мигранти - над 70 на сто, докато САЩ и Япония са с 66 процента.

Крайнодесни в Германия настояха Меркел да си ходи заради мигрантите

Крайнодесни в Германия настояха Меркел да си ходи заради мигрантите

"Стига, фрау Меркел - тя трябва да си ходи"