Факелно шествие, в което взеха участие хиляди украински националисти, се проведе в четвъртък вечер в Киев в чест на спорния водач на антисъветската съпротива Степан Бандера, когото националистическите среди в Украйна смятат за най-големия национален герой на страната.

Шествието предизвика ответна реакция от руските власти, като високопоставен служител в руското външно министерство заяви, че с почитането на Бандера Украйна е показала, че върви по стъпките на нацистите, съобщава агенция "Франс прес".

„Факелните шествия в Украйна показват, че тя продължава да се движи по пътя на нацистите! И това се случва в центъра на цивилизована Европа!", написа в „Туитър" Константин Долгов, който е дипломатически представител на руското външно министерство за човешките права.

Факелното шествие се проведе вчера, отбелязвайки 106-ата годишнина от рождението на Бандера, който е водач на украинската съпротива по времето на Втората световна война срещу съветския режим, оглавяван от Сталин. За целта Бандера е колаборирал с нацистките сили, които нахлуват в СССР.

Руският президент Владимир Путин заклеймява Бандера като „съучастник на Хитлер", докато руските медии често определят всички онези, които подкрепят властите в Киев във връзка с конфликта в Източна Украйна, като „бандеровци" или привърженици на Бандера.

Въпреки това, в Украйна Степан Бандера масово е смятан за национален герой

Коментарите на Долгов идват след като руският външен министър Сергей Лавров настоя за възобновяване на мирните преговори между представителите на властите в Киев, проруските сепаратисти, Русия и ОССЕ, които останаха в застой през последния месец.