Лидерът на евроскептичната Партия на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж не успя да влезе в парламента на Великобритания и минути по-късно подаде оставка, отбелязват британски медии.

Държа си на думата, обещах да подам оставка, ако не спечеля в Южен Танет, подчерта Фараж и предложи Сюзан Еванс за действащ лидер.

Той добави, че ще си вземе лятна ваканция и след това ще реши дали да се бори за лидерското място в партията.

Найджъл Фараж пусна своя глас в град Рамсгейт, Източен Кент. Той се бореше за място в Южен Танет. Фараж се опита за шести път да стане депутат в британския парламент, като всички опити завършиха с провал.

Партията на Фараж е трета след проведените вчера парламентарни избори. Тя печели 12,6% от вота, но взема към момента само едно място. Гласували са 3 736 717 души. Така за първи път партията може да има място в Камарата на общините.

Предполага се, че това ще бъде последният опит на Фараж да влезе в законодателния орган на страната. Преди да излязат резултатите той обяви, че ще подаде оставка като лидер, ако не спечели място. В крайна сметка той изпълни обещанието си.

Консерваторът Крейг Маккинли печели мястото в Южен Танет с 18 848 гласа. Фараж събира 16 026 гласа.

Фараж изтъкна, че в сравнение с последния изборен ден, когато е бил в болница след самолетна катастрофа, се „чувства дяволски добре" и че „голям товар" е отхвърлен от раменете му след обявяването на резултатите.

Той определи като „земетресение" слабото представяне на партията в Шотландия.

„Хората са били толкова уплашени" от перспективата да се сформира коалиция между лейбъристите и Шотландската национална партия, че гласуваха за консерваторите, заяви още той.