Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подготвят терористични атентати по повод посещението на президента на САЩ Джордж Буш в неделя в Богота, съобщи генералният директор на полицията генерал-майор Хорхе Даниел Кастро Кастро, цитиран от АФП.

Генералът уточни, че информацията му се основава на засечени разговори. Колумбийските власти са подготвили специален план за сигурност за визитата на Буш, в рамките на който са мобилизирани 21 000 служители от силите на реда. Около 7000 полицаи ще бъдат натоварени да наблюдават централните квартали на Богота, където президентът на САЩ ще прекара няколко часа.

Неколкостотин служители на американските тайни служби вече са в Колумбия, за да подготвят мерките за сигурност.

Със своите 17 000 членове ФАРК е най-голямата партизанска армия в страната. Тя е много враждебно настроена към американското правителство, което финансира борбата на колумбийските власти срещу партизаните.

щедрите помощи за бедните региони на Централна и Южна Америка, каза президентът Джордж Буш, ден преди да започне днес едноседмична латиноамериканска обиколка, предаде Асошиейтед прес. Буш ще посети Бразилия, Уругвай, Колумбия, Гватемала и Мексико, за да представи местните програми на САЩ в областта на здравеопазването, жилищата и безработицата.

Американският данъкоплатец е много щедър, че предоставя помощи за съседните ни региони, повечето от тези пари отиват за образование и здравеопазване", каза Буш пред испанската секция на Си Ен Ен. Откакто Буш е държавен глава на САЩ, страната е увеличила своята помощ за Латинска Америка от 800 милиона долара до 1,6 милиарда.

 

Мнозина възприемат пътуването на Буш като опит да се противопостави на нарастващото влияние на президента на Венецуела Уго Чавес, който използва петролните ресурси на своята страна, за да формира регионална коалиция срещу Вашингтон. По този въпрос Буш посочи, че целта на визитите му е да напомнят на населението в Латинска Америка, че САЩ не са безразлични към тях.