Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer може да се поставя на деца на възраст от 5 до 11 години още през първите две седмици на ноември. Това прави възможно те да получат първите си дози преди Деня на благодарността. Това заяви Антъни Фаучи за ABC. 

"Ако всичко върви добре и получим регулаторното одобрение и препоръката от Центровете за контрол на заболяванията (CDC), е напълно възможно, ако не и много вероятно, ваксините да бъдат налични за деца от 5 до 11 години през първата седмица или две на ноември", каза той.

COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech показва 90,7% ефикасност при деца

COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech показва 90,7% ефикасност при деца

Твърдението е на самата компания

Фаучи обаче подчерта, че е важно "да не изпреварваме FDA и техните регулаторни решения. Но ако погледнете данните, които са публикувани и обявени от компанията, те изглеждат добре по отношение на ефикасността и безопасността", каза той.

Изследователи от Администрацията по храните и лекарствата споделиха в проучване, публикувано в петък, че ваксината се е оказала много ефективна за защита на децата от COVID-19.

За вторник е планирана среща на група от външни експерти, за да посъветва агенцията, преди да реши дали да разреши или не Pfizer за деца.

Д-р Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, каза в неделя, че ако бъде упълномощена, нейната агенция ще бъде готова да извърши собствен преглед на ваксината през първата седмица на ноември.

Pfizer търси одобрение от ЕС за ваксинация срещу COVID-19 при деца

Pfizer търси одобрение от ЕС за ваксинация срещу COVID-19 при деца

Готви се имунизация от 5-годишна възраст

Преди седмица, администрацията на президента Джо Байдън обяви плановете си от ноември  да бъдат ваксинирани и децата в определената възрастова група. 

В САЩ са поставени 412 856 169 дози от ваксините срещу COVID-19 до момента, а още 503 521 625 дози са изпратени във ваксинационните центрове. Това обявиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ. 

Припомняме, че Pfizer поиска и ЕС да даде одобрение за ваксинация на деца с нейната ваксина.