Три години след изблика на гняв от Доналд Тръмп, неговият наследник разсея всички съмнения в Брюксел: Америка подкрепя своите партньори от НАТО. Те стягат редици - срещу Русия, но и пред лицето на Китай, пише германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ).

"Днес ще отворим нова глава в трансатлантическите отношения", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когато откри срещата на върха пред централата на Алианса.

Нова глава - това беше основното послание на този ден в Брюксел, първата среща на държавни и правителствени ръководители след края на ерата на Тръмп.

"Именно тук, в този щаб, Доналд Тръмп хвърли алианса в колективен шок преди три години. (...)" Америка може да тръгне по своя път ", заплаши дори Тръмп. Много участници възприеха това като заплаха за оттегляне от Алианса. Тогава много участници повдигнаха въпроса дали Алиансът ще може да се възстанови от подобни щети.

От космоса до Черно море НАТО увеличава разходи и противодейства на Русия и Китай

От космоса до Черно море НАТО увеличава разходи и противодейства на Русия и Китай

Макрон: Всички имаме общ враг - ислямският тероризъм, заплаха за нашите демокрации

Алиансът обаче успя. След заплахата отвътре, заплахата отвън отново беше в центъра на вниманието. Откакто Русия анексира Крим през 2014 г. и започна да дестабилизира Източна Украйна, НАТО претърпя дълбока трансформация...

Тъй като Москва отхвърля западните предложения - включително тези на Алианса - за диалог, и вместо това засили конфронтацията си.

"Агресивните действия" на Русия открито се класифицират като "заплаха за евроатлантическата сигурност". По този начин Русия представлява най-голямата заплаха за Алианса, заедно с "тероризма във всичките му форми". Защо това е така, е изложено в по-подробни параграфи отпреди три години, обхващащи всичко, от което НАТО е загрижена - от кампании за дезинформация до нови ракети с малък и среден обсег и скорошно разполагане на войски близо до украинските граници. Въпреки че предложението за диалог с Москва остава в сила, в комюникето недвусмислено се казва: "Докато Русия не демонстрира съответствие с международното право и своите международни задължения и отговорности, не може да има връщане към масата на преговорите.

Пекин скастри НАТО да не преувеличава теорията за "китайската заплаха"

Пекин скастри НАТО да не преувеличава теорията за "китайската заплаха"

Алиансът клеветял мирното развитие на Китай

Най-дългите преговори този път бяха за параграфите за Китай, които дори не се появиха в комюникето преди три години и бяха споменати само за кратко на срещата на правителствените ръководители в края на 2019 г.

Декларираните от Китай амбиции, неговите активни действия представляват системно предизвикателство за международния ред, основан на правила, в онези области, които засягат сигурността на Алианса.

Зеленски: Украйна заслужава да е сред мощните държави от НАТО, но няма да се моли

Зеленски: Украйна заслужава да е сред мощните държави от НАТО, но няма да се моли

Трябва да бъде поканена, Зеленски мисли, че това е честно

Параграфите за новите заплахи в киберпространството и космоса трябва да се разглеждат като предупреждение за Русия, Китай и други страни. Тук Алиансът дава ясно да се разбере, че " може " да разглежда атаките като " въоръжени атаки ", които да активират член 5 от Договора за Северо-атлантическия съюз.