Американското Федерално бюро за разследване (ФБР) вярва, че видеото с екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули е автентично, съобщава Global Post.

От ФБР са заявили пред семейството на убития американец, че вярват, че видеото е автентично. GlobalPost отбелязва, че ФБР продължава по-дълъг процес по официалното потвърждаване на автентичността на видеото.

Късно вчера АП съобщи, позовавайки се на американски официални лица, че автентичността на видеото е била потвърдена. Един от източниците каза, че президентът Барак Обама ще говори по случая днес.

Британските контраразузнвателни служби сътрудничат на САЩ в проверката на видеото.

Междувременно американски високопоставен представител е заявил пред ABC News, че наскоро „Ислямска държава" е заплашила да убие американския журналист като отплата за намесата на САЩ в Ирак.

Белият дом е бил запознат със заплахата преди да бъде публикувано видеото вчера вечерта, каза представителят.

Президентът Обама е бил запознат със случая на борда на Air Force One, докато се е връщал в Martha's Vineyard, Масачузетс, от Вашингтон, за да възобнови августовската си ваканция. Белият дом обяви, че разузнавателните служби работят по установяване дали видеото е истинско.