САЩ Шофьор на камион в американския щат Охайо призна, че поддържа активни връзки с Ал Кайда и съобщи, че възнамерявал да взриви Бруклинския мост в Ню Йорк, предаде Газета-ру.

Главният прокурор на САЩ Джон Ашкрофт заяви, че Ийман Фарис, който е от индийския щат Кашмир и е получил американско гражданство през 1999 година, вече 6 седмици е поставен под арест.

В обикновения живот Фарис е обикновен трудолюбив шофьор на камион, но той водел двойнствен живот, ходил е в Афганистан и Пакистан, срещал се е тайно с Осама бин Ладен и се включил в редиците на обявилите джихад - “Ал Кайда срещу Америка”. Освен всичко той е осигурявал и материална подкрепа на терористи.

В края на краищата планът, чиято цел е била в подрязването на носещите части на Бруклинския мост, който свързва Манхантън и Бруклин, не е осъществен. Въпреки това, твърдят американците, детайлите по реализирането на терористичния замисъл са били подробно обмислени.

Фарис дори се е бил снабдил с необходимите за целта инструменти и през 2002 година е бил на Бруклинския мост, за да разучи на място задачата си, но тогава сигурно е разбрал, че едва ли ще осъществи плана.

Полицията съобщава още, че Фарис е готов да сътрудничи на САЩ. Ако бъде осъден, него го грозят 20 години затвор и глоба от 500 хиляди лева.