Главнокомандващият на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар подаде оставка. Това съобщи "Скай нюз Арабия".

Телевизията уточнява, че Халифа Хафтар временно напуска стола си и предава командването на армията на генерал-полковник Абдел Раззак ал-Надури. Предполага се, че той ще заема този пост три месеца до 24 декември 2021 г.

Промяната в ръководството на армията се дължи на факта, че преди две седмици в Либия беше приет избирателен закон. Според него Хафтар може да се кандидатира за президент на Либия, ако подаде оставка от поста си. Законът също му позволява да се върне начело на армията, ако не успее да спечели изборите за държавен глава.

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Блокадата продължи 8 месеца

Новият закон гласи, че всеки кандидат за поста държавен глава, цивилен или военен, трябва да подаде оставка най-малко три месеца преди датата на изборите.

По-рано най-малкият син на покойния бивш лидер на Либия Муамар Кадафи - Саади беше освободен от затвора в Триполи и отлетя за Турция.

Бившият професионален футболист Саади Кадафи, който излежава присъда за престъпления срещу протестиращи през 2011 г., е освободен въз основа на заповед на прокуратурата. Известно е, че властите на страната не са се намесили в полета му за Истанбул.

САЩ планират санкции срещу Хафтар

САЩ планират санкции срещу Хафтар

Наложил е блокада на либийски пристанища под руски натиск...

Саади е третият от седемте сина на либийския полковник. След смъртта му през 2011 г. той се криеше в Нигер, но три години по-късно тази страна го екстрадира в Триполи. Припомняме, че първоначално Саади Кадафи също беше признат за виновен за убийството на треньора си, но през 2018 г. беше оправдан.