На ФИФА не й е нужна революция, а еволюция. Това заяви президентът на футболната организация Сеп Блатер в „предизборната" си реч преди началото на гласуването за нов президент.

Припомняме, в Цюрих се провежда конгресът на ФИФА, която трябва да избере нов ръководител. За поста се кандидатират Блатер, който вече има четири мандата зад гърба си и принцът на Йордания Али бин ал-Хусейн.

Длъжни сме да се борим не само с корупцията, за която толкова се говори в последно време, но и да защитим нашия дом - нашата организация, от всякакви спекулации, уговорени мачове, расизъм, насилие, допинг, заявява Блатер.

Дни преди конгреса гръмна огромният корупционен скандал, разкрит от американските правоохранителни ограни, като седем висши функционери на ФИФА бяха арестувани в цюрихски хотел и предстои екстрадирането им за САЩ. Сред задържаните са и двама вицепрезиденти на организацията. Вашингтон иска екстрадирането им. Отделно швейцарските власти започнаха да разследват шампионатите през 2018 и 2022 година в Русия и Катар.

Вие ме познавате добре, а аз от своя страна знам, че мога да разчитам на вас, се обърна Блатер към делегатите на конгреса, подчертавайки, че организацията трябва да върне доброто си име.

Футболът се нуждае от силен и опитен лидер, който знае всички плюсове и минуси на ситуацията, който може да работи както с икономически, така и с политически партньори, да работи на футболното поле и да уважава правилата на играта, заявява още Блатер, който оглавява ФИФА от 1998 година.

В организацията членуват 209 страни, като за избиране още на първия тур на кандидата са необходими гласовете на две трети от делегатите - 140 гласа. Ако никой не събера такава подкрепа, провежда се втори тур, при който обикновено мнозинство е достатъчно.

Вчера шефът на УЕФА Мишел Платини призова Блатер да се оттегли. Платини подчерта, че ще подкрепят Хюсеин, а ако Блатер спечели, ще бойкотират футболни турнири.