Световната футболна централа ФИФА обяви, че е "дълбоко разтревожена" за задържането в Русия на правозащитник, което беше осъдено на международно равнище преди провеждането на Световното първенство по футбол в Русия, съобщава "Франс прес".

Оюб Титиев е бил арестуван през януари, както смятат правозащитници, по изфабрикувани обвинения за притежание на наркотици в севернокавказката руска република Чечня.

Титиев е оглавявал местния офис в столицата Грозни на руската правозащитна организация "Мемориал".

Преобладаващо мюсюлманската република се превърна в арена на масови нарушения на човешките права, откакто Рамзан Кадиров дойде на власт през 2007 г.

Грозни също така беше избран за базов лагер от участника на Световното първенство Египет.

Зоват световните лидери за бойкот на откриването на световното в Русия

Зоват световните лидери за бойкот на откриването на световното в Русия

Ако Русия не защити цивилните в Сирия

"ФИФА оценява важната работа, извършена от защитници на правата на човека като г-н Титиев", изтъкнаха от световната футболна централа.

"Въпреки че нямаме никакви индикации, че задържането на г-н Титиев е свързано със собствените действия на ФИФА или със Световното първенство, ФИФА е дълбоко разтревожена за положението на г-н Титиев", допълват от централата.

ФИФА добави, че е от "първостепенна важност г-н Титиев да получи справедлив съдебен процес в съответствие с международните стандарти".

Изявлението на футболната централа беше разпространено, след като "Мемориал" публикува писмо за Титиев и Египет, което са изпратили на шефа на ФИФА Джани Инфантино през миналия месец.

Писмото е било подписано също така от международните правозащитни организации Human Rights Watch и "Амнести интернешънъл" заедно с 11 други световни правозащитни организации.

"ФИФА може да направи разлика и има отговорността да го направи", се изтъква в писмото.

"Призоваваме ФИФА да се ангажира с руските власти по кризата с правата на човека в Чечня, по-специално за атаката срещу Титиев и Мемориал", настояват правозащитниците.

От ФИФА заявиха, че са отговорили на писмото на "Мемориал", но не посочват дали са повдигнали казуса с Титиев и Чечня пред някакви представители на руските власти.

В писмото на "Мемориал" се казва, че са разтревожени, че "Кадиров ще се стреми да се възползва от използването на Грозни като място за тренировъчен лагер, за да увеличи престижа си".

Решението на Египет да използва Грозни като база по време на Световното първенство, което започва на 14 юни и ще продължи до 15 юли, е било одобрено от ФИФА няколко седмици след арестуването на Титиев.

"Мемориал" е последната правозащитна организация, която поддържа видимо присъствие в Чечня, въпреки че остава критична към Кадиров.

Техните офиси в Чечня и съседната мюсюлманска република Ингушетия също така са били подпалени в дните след арестуването на Титиев.

Правозащитниците от "Мемориал", както и други, работили в региона, посочват, че тези събития са част от битка, водена от десетилетие от Кадиров срещу правозащитни организации.

САЩ поставиха Кадиров в черния списък на "грубите нарушители на правата на човека в Русия" през декември.