БГНЕС

Бившият български министър-председател Филип Димитров е един от първите назначени от европейската дипломатическа служба за посланици на Евросъюза.

Това стана ясно след като върховният представител за външната политика Катрин Аштън обяви първите 29 назначения.

Кандидатурата на Филип Димитров е била одобрена за Грузия.

Филип Димитров е роден в София. Завършва право в Софийския университет, след което работи като адвокат.

През 1990 става заместник-председател на новосъздадената Зелена партия, която влиза в състава на СДС. През август той става заместник-председател, а по-късно и председател на Координационния съвет на СДС.

Като лидер на СДС през 1991 г. Филип Димитров състави правителство на малцинството, което пада година по-късно, след вот на доверие и като губи подкрепата на ДПС. След загубата на изборите през 1994 г. Димитров се оттегля от ръководството на СДС.

Филип Димитров е бил последователно представител на България в Организацията на обединените нации в Ню Йорк (1997-1998) и посланик на България в САЩ (1998-2001).

След избирането на Георги Първанов за президент на Република България през 2001 г. той напуска поста и отново се включва в дейността на СДС.
Преди две години, в рамките на мандата на 40-тото Народно събрание, Димитров се оттегли от активния политически живот в страната.

"Удовлетворени сме не само от факта, че сред 29-имата посланици на ЕС има българин, но и от процедурата, по която беше направен изборът. Върховният представител г-жа Аштън създаде реална възможност за първите най-високопоставени постове на Европейската служба за външно действие да бъдат избрани най-добрите. Процедурата беше максимално прозрачна и открита". Това се посочва в изявление на външния министър Николай Младенов по повод избора на Филип Димитров .

От Външно припомнят, че МВнР е предоставило информацията за конкурсите на най-широк кръг кандидати, след което те са били подбрани по документи и с интервюта от смесени комисии с представители на Европейската комисия, Европейския съвет и страните-членки в Брюксел. Финалният подбор обаче е направен лично от Катрин Аштън, Върховен представител на ЕС по външна политика

"С избора на българин за ръководител на делегация на ЕС в регион от стратегическо значение за Европейския съюз и България нашата страна дава конкретен принос за модернизирането на европейската външна политика, в името на общите ни ценности и интереси", подчертава Николай Младенов.