Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е предприела "брутално нападение" с ножове и бравди по време на сблъсък в Южнокитайско море по-рано тази седмица, голяма ескалация в разгорещен спор, който заплашва да въвлече Съединените щати в нов глобален конфликт, съобщи Си Ен Ен.

Кадри, разпространени от филипинските военни в четвъртък, показват офицери от китайската брегова охрана, които размахват брадви и заострени инструменти срещу филипинските войници и нарязват гумената им лодка, което Манила нарече "нагъл акт на агресия".

Филипините и Китай взаимно се обвиняват за конфронтацията край спорната Втора Томасова плитчина край острови Спратли в понеделник, която се случи по време на филипинска мисия за снабдяване на своите войници, разположени на закотвен на брега военен кораб от ерата на Втората световна война, който отстоява териториалните претенции на Манила над атола.

Инцидентът е последната от поредица от все по-изострени конфронтации в богатия на ресурси и стратегически важен морски път.

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Филипините привикаха китайски дипломат

Но сцените, заснети в най-новите кадри, отбелязаха нов вододел в дълго тлеещото напрежение, като Китай възприе нови, много по-открито агресивни тактики, които според анализаторите изглеждат предназначени да проучат как Филипините и техният ключов съюзник в отбраната - САЩ - ще отговорят.

Китайското външно министерство заяви в сряда, че "мерките за правоприлагане", предприети от бреговата охрана при конфронтацията, са "професионални и сдържани" и "не са предприети преки мерки срещу филипинския персонал".

Колин Кох, научен сътрудник в Училището за международни изследвания "С. Раджаратнам" в Сингапур, каза, че е безпрецедентно за морските правоприлагащи органи на Китай да се качат на борда на филипински военен кораб.

"Те може да са гумени лодки, но това не променя факта, че са кораби на филипинския флот и според международното право се ползват с това, което наричаме суверенен имунитет", каза Ко. "Това е много опасно, защото, ако не друго, може дори да се тълкува като акт на война."

На пресконференция в сряда висши филипински военни служители казаха, че офицерите от бреговата охрана на Китай са се "качили незаконно" на филипинските лодки, "ограбили" седем разглобени пушки, съхранявани в кутии за оръжия, "унищожили" извънбордов двигател, комуникационно и навигационно оборудване и взели личния мобилни телефони на филипински персонал.

"Те умишлено пробиха нашите гумени лодки с помощта на ножове и други остри инструменти", каза Алфонсо Торес младши, командир на Западното командване на въоръжените сили на Филипините (AFP).

Бреговата охрана на Китай също използва сълзотворен газ, "заслепяващи" светлини и непрекъснато пищящи сирени, каза AFP.

"Само пиратите правят това. Само пирати се качват, крадат и унищожават кораби, оборудване и вещи", каза в изявление генерал Ромео Браунър младши, началник-щаб на въоръжените сили на Филипините.

"Персоналът на китайската брегова охрана беше въоръжен с остри оръжия, докато нашият персонал се биеше с голи ръце. Това е важното. Бяхме превъзхождани и техните оръжия бяха неочаквани, но нашите служители се бориха с всичко, което имаха на разположение", добави Браунър.

 Лойд Остин подчерта заплахата от Китай в Азия

Лойд Остин подчерта заплахата от Китай в Азия

Той потвърди, че САЩ запазват фокуса си върху региона, въпреки войните в Украйна и Газа

Това, което се случва в Южнокитайско море, има дълбоки последици за САЩ, които имат договор за взаимна отбрана с Филипините, датиращ от десетилетия.

Последният сблъсък е първият между двете страни, откакто нов закон в Китай влезе в сила в събота, за да разреши на бреговата охрана да конфискува чуждестранни кораби и да задържа екипажи, заподозрени в нарушение, до 60 дни без съдебен процес.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в понеделник, че "Съединените щати застават зад своя съюзник Филипините и осъждат ескалиращите и безотговорни действия" на Китай.

В телефонен разговор със своя филипински колега Енрике А. Манало в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че действията на Китай подкопават регионалния мир и стабилност и подчертават железните ангажименти на Съединените щати към Филипините за взаимна отбрана.

Филипините се готвят за нарастващата външна заплаха

Филипините се готвят за нарастващата външна заплаха

Обръщение на президента към войници преди националния празник на страната

Решението на бреговата охрана на Китай да използва оръжия с остриета в последния сблъсък в Южнокитайско море предизвика сравнения със сблъсъците между Китай и Индия на тяхната спорна хималайска граница, където войниците от двете страни се биеха яростно с пръчки, камъни и ръц .

Филипинският персонал управляващ гумените лодки са елитни сили от Групата за специални операции на ВМС, каза Кох.

"Те са обучени да се бият. Те не отмъстиха на китайците, защото просто упражняват сдържаност", каза той. "Вероятно са получили инструкции от върха, че при каквито и да било обстоятелства не трябва да отвръщат на удара срещу китайците и да ескалират ситуацията."

Кадрите, разпространени от филипинските военни, показаха и друго поразително развитие - че сблъсъкът се е състоял точно до BRP Sierra Madre, ръждясал десантен кораб на филипинския флот, произведен от САЩ, който е закотвен умишлено през 1999 г., с издигнат национален флаг на борда, за да отстоява териториалните претенции на Манила над Втора Томасова плитчина.

Филипините искат от ООН разширяване на континенталния си шелф в Южнокитайско море

Филипините искат от ООН разширяване на континенталния си шелф в Южнокитайско море

На фона на ескалиращите спорове с Китай