Филипините определиха като "неточно" твърдение на Китай, че техен риболовен кораб "незаконно е нахлул" във водите на Пекин, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес китайската брегова охрана посочи, че е прогонила кораб на Филипинското бюро за риболов и водни ресурси и обвини Манила в "незаконно нахлуване" в нейните води близо до плитчината Скарбъроу.

"Това твърдение е неточно. Корабът Datu Sanday продължава да патрулира във водите на Бахо де Масинлок. В момента корабът на Филипинското бюро за риболов и водни ресурси активно гарантира сигурността на филипинските рибари в тази зона", заяви комодор Джей Тариела, говорител на бреговата охрана по въпросите на Южнокитайско море.

С боен кораб Манила защитава интересите си в Южнокитайско море

С боен кораб Манила защитава интересите си в Южнокитайско море

Корабът ще укрепи усилията за защита на морското пространство и границата на страната

Плитчината Скарбъроу е разположена в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините. Спрямо нея обаче териториални претенции проявява и Китай. Това я прави една от най-оспорваните морски територии в Азия и конфликтна точка.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции обаче се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней, някои от които имат конкурентни претенции към различни острови и рифове.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага се произнесе, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърли.

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Край плитчината Скарбъроу