Британският вестник Financial Times обяви президента на Украйна Володимир Зеленски за личност на годината, пише Руската служба на Би Би Си.

"Много украинци преди февруарската инвазия го смятаха за клоун и аматьор, неспособен да приеме предизвикателството на високия пост, но 44-годишният Зеленски успя да заеме полагащото му се място в историята благодарение на невероятното си лидерство и издръжливост", пише FT.

Украйна изненада целия свят с отблъскването на щурма срещу Киев и провеждането на контранастъпление в Донбас, отбелязва вестникът. Тя си върна половината територия, превзета от руските войски, а сега, с настъпването на зимата, украинските военни се придвижват на юг и изток, за да освободят цялата окупирана територия, включително Донбас и Крим, пише изданието.

"Точно както Уинстън Чърчил говореше по радиото, за да обедини страната си по време на Блица, Зеленски използва социалните медии, за да търси безмилостно военна и финансова подкрепа от Запада, превръщайки тежкото положение на своя народ в морален лост срещу лидерите на Европа и Съединените щати."

"Зеленски също се превърна в олицетворение на смелостта и устойчивостта на украинския народ в борбата му срещу руската агресия. Именно поради тези причини Financial Times призна Зеленски за Човек на годината", заключава изданието.

Удостоиха Зеленски с наградата „Роналд Рейгън“

Удостоиха Зеленски с наградата „Роналд Рейгън“

Без военна подготовка, той се превърна в лице на съпротивата…