Главният финансов директор на компанията на бившия американски президент Доналд Тръмп (Trump Organization) се предаде на властите в САЩ, докато той и Trump Organization се подготвят да бъдат изправени пред наказателни обвинения за данъчни измами, информира "Ню Йорк таймс". 

Алън Вайселбърг е влязъл в сграда, в която се намира наказателният съд в Манхатън, уточнява изданието, където той и представител на компанията на Тръмп се очаква да се появят по-късно през деня.

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ откри пътя пред прокурор от Ню Йорк сити да се сдобие с данъчните декларации

Обвиненията ще бъдат първите, които ще се появят от продължаващо разследване на империята от недвижими имоти на Тръмп, които са надвиснали над бившия президент, след като той напусна поста през януари. Тръмп отрича неправомерни действия и нарича разследванията "лов на вещици" от политически мотивирани прокурори.

Тази седмица не се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу самия Тръмп, въпреки че прокурори отбелязаха, че разследването им по отношение на Trump Organization продължава, заяви адвокатът му Роналд Фишети.

Очаква се обвиненията да се съсредоточат върху това дали Вайселбърг и други ръководители на компанията са получавали бонуси и облаги като апартаменти без наем и наети автомобили, без да ги отчитат коректно в данъчните си декларации, са уточнили запознати с разследването.

Твърди се, че разследващите проверяват дали компанията е фалшифицирала финансовите си архиви за данъчни или застрахователни цели.

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Тръмп предаде милиони страници данъчни документи на прокуратурата

Прокурорите са получили документите в понеделник, часове след решението на Върховния съд

Очаква се Вайселбърг и компанията да бъдат обвинени днес, посочил запознат, който е пожелал да остане анонимен. Канцеларията на Сайръс Ванс, главния прокурор на Манхатън, работи и със следователи от екипа на прокурора на щата Ню Йорк Летиция Джеймс.

Фишети заяви в понеделник, че прокурорите са загатнали, че обвиненията ще бъдат свързани с данъци и допълнителни облаги.

"Това ще бъде първият им удар", подчерта Фишети.

Мери Мълиган, адвокатка на Вайселбърг, е отказала да коментира възможни обвинения.

В изявление в понеделник Тръмп нарече прокурорите пристрастни и увери, че действията на неговата компания по никакъв начин не били престъпление.

Казусът може да усложни политическото бъдеще на Тръмп, докато той обмисля евентуално кандидатиране за президентската надпревара през 2024 г.

Trump Organization може да бъде изправена пред глоби и други наказания, ако бъде осъдена.

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Майкъл Коен: Тръмп трябва да получи 360 г. затвор за данъчни измами

Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса

Летиция Джеймс провежда отделно разследване на компанията на Тръмп, което също се твърди, че се върти около твърдения за финансови нарушения.

По-късно Trump Organization заклейми наказателните обвинения срещу дългогодишния си финансов директор, като настоя, че Вайселбърг бил използван като "пешка в опит за изгорена земя, за да навреди на бившия президент" Доналд Тръмп.

"Това не е справедливост. Това е политика", настоя говорител на компанията.