Финландия няма намерение да разполага ядрени оръжия на НАТО на своя територия след присъединяването си към Алианса. Това заяви на пресконференция външният министър на страната Пека Хаависто, цитиран от ТАСС.

"Осъзнаваме, че НАТО е съюз, който притежава ядрени оръжия, но те са под контрола на Съединените щати, които не желаят да ги разпространяват другаде", посочи той и подчерта: "Ние не искаме ядрени оръжия и никой не ни предлага такива".

Според Хаависто в момента е "твърде рано да се правят прибързани заключения за това как тренировъчните дейности на финландската армия и нейното участие в международни операции ще се развият след присъединяването на страната към НАТО", но може да се предположи, че Хелзинки ще предприеме по-активна роля в международни инициативи след присъединяването си към Алианса.

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

След като страната стане член на НАТО

По-рано днес финландското правителство внесе в парламента законопроект за членството на страната в НАТО.

През май Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

През юни Швеция и Финландия подписаха меморандум , в резултат на който Анкара вдигна ветото върху техните кандидатури за присъединяване към трансатлантическия съюз за сигурност.

В началото на юли външните министри на Финландия и Швеция, както и посланиците на 30 страни членки на НАТО подписаха протоколи за присъединяването на двете северни страни. Хелзинки и Стокхолм ще се присъединят към Алианса, след като всички негови членове ратифицират документите.

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Русия изключва безядрен статут на Прибалтика с Швеция и Финландия в НАТО

Предупреждение на Москва