Финландия настоява Европейският съюз да намери общи мерки за предотвратяване на "инструментализираната миграция", т.е. наплива на мигранти, пристигащи от Русия без валидни документи за пътуване. Това заяви министър-председателят на страната Петери Орпо, цитиран от "Ройтерс".

Финландия затвори границата си с Русия миналата година, за да спре нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и обвини Москва, че използва миграцията като оръжие срещу нея и Европейския съюз - твърдение, което Кремъл отрича.

Някои мигранти обаче продължават да пристигат в скандинавската страна. По тази причина днес финландското правителство внесе в парламента предложение, което ще позволи на граничните служители да връщат търсещи убежище, които се опитват да влязат в страната от Русия.

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Проектозаконът може да е в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека

"Трябва да поставим нашата национална сигурност и сигурността на страните от ЕС на първо място. Пределно наясно сме с нашите отговорности да контролираме външната граница на Европейския съюз", подчерта Орпо.

През 2023 г. Финландия разгневи Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се присъедини към НАТО в отговор на нахлуването на руските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за отбрана със Съединените щати.

Проектозаконът, предложен от дясната управляваща коалиция, признава, че връщането на мигранти обратно в Русия без обработка на молбите им за убежище би било в нарушение на международните ангажименти на Финландия за правата на човека, но уточнява, че прилагането му ще бъде временно и ограничено.

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Финландия иска помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Дългата над 1300 километра граница с Русия остава затворена

За приемането му ще са необходими 5/6 от гласовете в парламента - високото изискване по отношение на конституционни въпроси - и успехът не е гарантиран.

Законопроектът ще позволи на граничните власти да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без използване на сила. Той обаче няма да се прилага за деца и хора с увреждания, чиито молби за убежище Финландия ще продължи да приема.

По данни на граничната охрана тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откакто Финландия затвори своите сухопътни пунктове, докато пристигналите през пунктовете миналата година са около 1300. Остава отворен единствено един жп прелез, само за товари.

Финландия дели 1340-километрова граница с Русия.

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Финландия счита Русия за най-голямата заплаха за сигурността си

Според Финландската служба за сигурност и разузнаване