Бившият полски министър на отбраната Радек Сикорски приписа на Съединените щати саботажа на двата газопровода "Северен поток" 1 и 2, които пренасят природен газ от Русия до Германия. "Благодарим ви, САЩ", написа Сикорски в "Туитър". Сикорски беше министър на националната отбрана от 2005 до 2007 г., а преди това е бил заместник-министър на националната отбрана и заместник-министър на външните работи. В момента е избран за член на Европейския парламент, пише американското списание "Форбс".

Държавният секретар на Полша Станислав Жарин осъди твърдението на Сикорски в "Туитър" като "руска пропаганда", наричайки го "кампания за клевета срещу Полша, САЩ и Украйна, обвиняваща Запада в агресия срещу "Северен поток" 1 и 2." "Потвърждаването на руските лъжи в този конкретен момент застрашава сигурността на Полша. Какъв акт на груба безотговорност!" - написа Жарин в "Туиътр"

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща на 7 февруари да попречи на "Северен поток 2" да започне да функционира, ако Русия нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе", каза Байдън, "тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край".

"Форбс" уточнява, че Сикорски не е защитник на Путин. В дебат през май с политолога от Чикагския университет Джон Миършаймър Сикорски обвини Русия, че нарушава Будапещенския меморандум от 1994 г., според който Украйна се отказа от ядрени оръжия. След дебата председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин каза, че "Сикорски предизвиква ядрен конфликт в центъра на Европа. Той не мисли за бъдещето на Украйна или това на Полша. Ако неговите предложения бъдат изпълнени, тези държавите ще престанат да съществуват, както и Европа. Сикорски е женен и за Ан Епълбаум, журналистка, известна като "антитруски ястреб".

Неговите думи идват в същия момент, когато германското списание Der Spiegel съобщи, че ЦРУ е предупредило Германия преди седмици за предстояща атака срещу тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, които транспортират природен газ от Русия до Германия. Der Spiegel отбелязва, че Русия би могла да извърши подобна атака срещу тръбопроводите, но "е трудно да се каже дали Русия или Украйна биха могли да имат интерес от подобен инцидент". Всъщност Русия можеше да ограничи потоците на природен газ, както и направи по-рано този месец, когато съобщи за технически проблем - "теч на масло", без да взривява тръбопроводите, коментират от изданието.

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Дмитрий Песков призова за бързо разследване

Според "Форбс" Русия не крие желанието си да продължи да снабдява Европа с природен газ. На 16 септември руският президент Владимир Путин отрече Русия да е причинила енергийната криза в Европа и каза, че ако Европа иска повече природен газ, трябва да вдигне санкциите, блокиращи пускането на "Северен поток 2". "Изводът е", каза Путин, "ако вие имате желание, ако Ви е толкова трудно, просто махнете санкциите за "Северен поток 2", който може да пренася 55 милиарда кубически метра газ годишно, просто се натиска един бутон и всичко ще тръгне".

Саботажът на Северен поток 1 и 2 дойде ден преди Полша и Норвегия да открият нов 850-километров тръбопровод за природен газ, Baltic Pipe, през Дания. Европейските лидери похвалиха тръбопровода като така необходимата алтернатива на Северен поток 1 и 2. Норвежкият министър на енергетиката Терие Асланд нарече Baltic Pipe "крайъгълен камък по важния път към европейската независимост".

Baltic Pipe свързва Полша с континенталната част на Дания и след това с Норвегия и позволява на Полша да получава норвежкия природен газ, както и позволява на Швеция и Дания да купуват природен газ от Полша. "Натискът да се избяга от зависимостта от руската енергия беше даден допълнително спешно във вторник", отбеляза журналист, "след като бяха открити мистериозни течове на два тръбопровода, които са собственост на Кремъл за Германия". Вече е ясно, че "течовете" са причинени от саботаж.

Енергийната сигурност на съюзниците в Европа е основен приоритет за САЩ

Енергийната сигурност на съюзниците в Европа е основен приоритет за САЩ

Блинкън за инцидентите със Северен поток: Лошо ще е, ако се установи атака