Франция, Германия и Италия призоваха Европейския съюз да създаде специална схема за санкции срещу "Хамас", като външните министри на ЕС се срещнаха в понеделник, за да обмислят възможните следващи стъпки в отговор на кризата в Близкия изток, предава "Ройтерс".

Сред възможните мерки за обсъждане на срещата са ограничения срещу финансите на "Хамас" и забрани за пътуване за израелски заселници, отговорни за насилието на Западния бряг.

В писмо до върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел външните министри на трите най-големи страни от блока заявиха, че е важно ЕС да предприеме "всички необходими мерки срещу терористичната група "Хамас" и нейните поддръжници".

"Това предполага по-силен европейски ангажимент както за борба с инфраструктурата и финансовата подкрепа на "Хамас", така и за изолиране и делегитимиране на "Хамас" в международен план, който по никакъв начин не представлява палестинците или техните законни стремежи", се казва в писмото, видяно от Ройтерс.

"Хамас" вече е включена в списъка на Европейския съюз като терористична организация, което означава, че всички средства или активи, които има в ЕС, трябва да бъдат замразени.

От краткото писмо не стана ясно подробно как санкциите ще бъдат разширени или затегнати. Ако членовете на ЕС се съгласят по принцип, следващата стъпка ще бъде експертите да изготвят правна рамка, за да разберат кои лица или организации ще бъдат санкционирани.

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

ЕС обяви двама командири от "Хамас" за терористи

Това решение е част от отговора на Европейския съюз

ЕС заяви в петък, че е добавил Мохамед Дейф, генерален командир на военното крило на "Хамас", и неговия заместник Маруан Иса към своя списък на терористите под санкции. Той също така обмисля добавянето на ръководителя на "Хамас" Газа Яхя Синвар към списъка, според дипломати.

В писмото се казва, че отделна схема за санкции, насочена към "Хамас", ще изпрати "силно политическо послание" относно ангажимента на ЕС срещу "Хамас".

Подобна схема беше една от редицата опции, описани в дискусионен документ от дипломатическата служба на ЕС.

Франция, Германия и Италия вече прокарват подобна схема зад кулисите, но писмо от Катрин Колона от Франция, Аналена Бербок от Германия и Антонио Таяни от Италия увеличава натиска върху други страни от ЕС да го подкрепят.

Високопоставени служители на ЕС като Борел също изразиха тревога от нарастващото насилие от израелски заселници срещу палестинци в окупирания Западен бряг.

Документът предполага, че отговорът на ЕС може да включва забрани за пътуване до ЕС за отговорните и други санкции за нарушаване на правата на човека. Въпросът не беше споменат в съвместното писмо до Борел, в което се говори за "нашата солидарност с Израел".

САЩ налагат визови забрани на хора, замесени в насилието в Западен бряг

САЩ налагат визови забрани на хора, замесени в насилието в Западен бряг

В това число влизат лица, за които се смята, че са участвали в подкопаването на мира, сигурността или стабилността на Западния бряг

Франция каза миналия месец, че ЕС трябва да обмисли подобни мерки, а Колона каза пред репортери в понеделник, че Париж обмисля вътрешни санкции срещу такива лица.

Говорител на белгийското правителство каза, че Белгия ще се стреми да добави израелски заселници, упражняващи насилие срещу палестинците, в информационната база данни на Шенгенската зона, за да им откаже влизане.

Дипломати казаха, че ще бъде трудно да се постигне необходимото единодушие за забрани в целия ЕС, тъй като страни като Австрия, Чехия и Унгария са верни съюзници на Израел.

Но някои предполагат, че решение миналата седмица на Съединените щати, най-големият поддръжник на Израел, да започнат да налагат визови забрани на хора, участващи в насилие на Западния бряг, може да насърчи страните от ЕС да предприемат подобни стъпки.

Съветникът по националната сигурност на САЩ отива в Израел

Съветникът по националната сигурност на САЩ отива в Израел

Вече почти всяка седмица се правят такива совалки