Франция и Германия призоваха лидерите на Косово и Сърбия да организират нови избори възможно най-скоро в регионите, засегнати от последните граждански вълнения. Това каза френският президент Еманюел Макрон в четвъртък след разговори в Молдова с с представители на двете страни, съобщава "Ройтерс".

След срещата на върха на европейските лидери в Молдова, Макрон каза, че той и германският канцлер Олаф Шолц са дали една седмица, за да отговорят на техните предложения.

Припомняме, че вълненията в северната част на Косово се засилиха, откакто етнически албански кметове поеха длъжността в района с мнозинство от сърби в региона, ход, който накара САЩ и техните съюзници да упрекнат Прищина. Мнозинството от сръбското население бойкотира изборите през април, позволявайки на етническите албанци да спечелят изборите.

"Това, което поискахме от двете партии, е много просто: организирането възможно най-скоро на нови избори в тези четири общини с ангажимент от Косово, каза Макрон пред репортери.

Те също поискаха ясно участие от сръбска страна и незабавно приемане на резолюция по въпроса за асоциациите на сръбските общини от страна на Косово.

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Курти обвини сръбски групировки за сблъсъците в Косово

Въоръжени групи, които се представят за протестиращи

"Всяка страна ще се консултира и ще се върне следващата седмица с ясни отговори", каза той.

Президентите на Сърбия и Косово настояха в четвъртък, че искат да успокоят жестоката криза в Северно Косово, но показаха малко признаци да отстъпят от противоположните си позиции.