Шарон Франция сериозно критикува израелския министър-председател Ариел Шарон, след като той публично призова евреите във Франция незабавно да емигрират, за да се спасят от “най-страшния антисемитизъм”.
Езикът на Шарон беше определен като недопустим и говорителят на френското външно министерство обяви, че Париж иска обяснение за коментарите на израелския премиер.

Шарон, който често призовава евреите да емигрират в Израел, в речта си пред еврейски лидери в Йерусалим заяви, че френското правителство прави опити да вкорени антисемитизъм в страната. Той допълни, че заплахата е изключително сериозна и френските евреи трябва веднага да се отправят към Израел.
“Ако трябва да посъветвам нашите братя във Франция, ще им кажа едно – преместете се в Израел, колкото е възможно по-скоро. Казвам това на всички евреи по света, но за тези във Франция е задължително да напуснат страната веднага”, бяха точните думи на Ариел Шарон.

За да смекчи напрежението с Париж говорителят на Шарон обяви, че министър-председателят на Израел е похвалил Франция за твърдата й позиция срещу антисемитизма. Той допълни, че широко разпространената омраза срещу евреите във Франция се дължи на демографския фактор, тъй като във Франция има значително мюсюлманско население, което в враждебно към Израел.