Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че Франция ще отхвърли договаряното в момента търговско споразумение между ЕС и САЩ „на този етап”, защото страната му се противопоставя на „нерегулираната свободна търговия”, съобщава „Франс прес”.  

Никога не ще приемем подкопаването на основните принципи на нашето селско стопанство, нашата култура, на взаимния достъп до обществените пазари”, подчерта Оланд по време на пресконференция на оглавяваните от него френски социалисти.

Припомняме, става въпрос за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП). 

По-рано френският министър на търговията Матиас Фекл коментира, че преговорите между САЩ и ЕС за ТТИП е много вероятно да навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.

Позицията на Франция отразява дълбоките подозрения в Европа, че споразумението може да не отговаря на регулациите в екологията и здравеопазването в полза на едрия бизнес.

Вчера „Грийнпийс” публикува секретни документи, алармирайки, че сделката заплашва високите стандарти в Европа. Европейската комисия обаче омаловажи предупрежденията на природозащитната организация. Американски официални представители също заявиха, че интерпретиранетона документите е подвеждащо.