Франция извика за консултации посланиците си от САЩ и Австралия, заради сключената между Вашингтон и Канбера сделка за производство на подводници за австралийската страна, съобщи VoA.

В изявление на френския министър на външните работи Жан-Ив Ле Дриан се казва, че президентът на Франция Еманюел Макрон е взел решението за отзоваване на посланиците заради сериозността на ситуацията.

В четвъртък, 16 септември, Австралия заяви, че се отказва от договора с френската компания Naval Group за сумата от близо 50 милиарда долара, в рамките на който се предвиждаше доставка на дизелови подводници. Вместо това тя ще получи най-малко осем атомни подводници с американски и британски технологии.

Същия ден САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че създават алианс в сферата на сигурността - AUKUS, в противовес на Китай.

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

САЩ, Великобритания и Австралия с историческо партньорство за сигурност

Ще споделят отбранителни технологии, включително планове за ядрени подводници

Френски дипломатически източник заяви, че Париж за първи път отзовава посланици по подобен начин. В изявлението на Ле Дриан се казва, че тези действия са "неприемливо поведение от страна на съюзници".

Премиерът на Австралия Скот Морисън обаче напомни, че и преди създаването на алианса е заявявал, че страната му може да се откаже от сделката с френската компания.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи Франция като най-важен партньор в индо-тихоокеанския регион.

От Белия дом заявиха, че САЩ съжаляват за решението на Франция и се надяват да разрешат проблема в близките дни.

Един много ядосан французин

Един много ядосан французин

Много им се събра на французите тази година - отпаднаха рано на европейското по футбол, при това, от швейцарците, които си купиха американски, а не френски изтребител. В Москва пък шампанското ще се нарича пенливо вино, а сега в Индо-Тихоокеанския регион янките ги боят по кокалчетата