Франция покани Русия да отбележи 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия на 6 юни. Това съобщиха организаторите на събитието Liberation Mission.

Събитието се провежда на ниво държавни глави, но Владимир Путин не е поканен на събитието. "Предвид обстоятелствата президентът Путин няма да бъде поканен", казаха от организационния комитет. "Въпреки това Русия ще бъде поканена... да почете важността на отдадеността и саможертвата на съветските народи, както и приноса й към победата от 1945 г."

Това е първата покана за събитие с участието на държавни глави, която е получена от западни страни в Русия от 24 февруари 2022 г.

Все още не е известно дали Владимир Зеленски е поканен на събитието.

По-рано френският президент Еманюел Макрон не изключи, че в бъдеще могат да бъдат изпратени войски от западни държави, които да защитават Украйна от руската агресия.

Основните страни от НАТО, включително Германия и САЩ, както и ръководството на самия блок заявиха, че в момента няма такива планове.

Тези изявление обаче изостриха много и без това влошените отношения между Москва и Париж. Не е ясно дали това е опит за "затопляне" на тези отношения и дали той няма да свърши като разговора между министрите на отбраната на Франция и Русия, Себастиен Лекорню и Сергей Шойгу, който макар и да е имал добри намерения, поне според френската страна, доведе до размяна на обвинения и търсене на обяснения.  

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Той се надява на подкрепата на Пекин