Парламентът на Франция призна за геноцид големия глад в Украйна в началото на 30-те години на миналия век - Гладомора, предизвикан от съветските власти при Йосиф Сталин и причинил смъртта на милиони хора, съобщава "Франс прес".

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението и благодари на френските законодатели.

"Тоталитарният режим на Кремъл, минал или настоящ, не можа да унищожи и никога няма да унищожи истината и справедливостта!", написа той в Туитър.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също благодари на френските депутати.

"Благодарен съм на Франция за признаването на Гладомора от 1932-33 г. за геноцид на украинците и за почитането на паметта на жертвите на Сталин и неговия режим. С това историческо гласуване френският парламент даде да се разбере, че подобни престъпления никога няма да бъдат забравени и никога не трябва да се повтарят", посочи той в социалната мрежа.

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

За 93% от украинците Гладоморът е геноцид

Това показват резултатите от ново проучване

Киев призова международната общност да обяви масовия глад за геноцид.

Европейският парламент направи това през декември миналата година и призова Русия, като правоприемник на Съветския съюз, да направи същото и да се извини. ЕП апелира и "всички държави и международни организации", които все още не са признали Гладомора за геноцид, да го направят.

Украинците смятат Гладомора за умишлен акт на геноцид, проведен от режима на Сталин с намерението да унищожи селячеството.

Гладът настъпва през 1932-33 г., когато полицията на Сталин принуждава селяните в Украйна да се присъединят към колективните стопанства, като реквизира тяхното зърно и други хранителни продукти.

Историците твърдят, че основната причина за глада е неправилното прибиране на реколтата в Украйна през 1932 г. заради лошо управление от страна на СССР.

Германският парламент призна Гладомора в Украйна за геноцид

Германският парламент призна Гладомора в Украйна за геноцид

Но резолюцията не е правно обвързваща

Смята се, че до 9 милиона души са загинали вследствие на екзекуции, депортиране и глад по време на кампанията.

Москва отдавна отрича каквито и да било системни усилия за изтребване на украинците с аргумента, че лошата реколта по това време е довела до смъртта на много други хора в други части на Съветския съюз.

Резолюцията, приета в Париж, признава "геноцидния характер на насилствения и планиран глад от съветските власти срещу украинското население през 1932 и 1933 г.".

Френският парламент осъди тези действия и потвърди "подкрепата си за украинския народ в стремежа му да бъдат признати масовите престъпления, извършени срещу него от съветския режим".

Зеленски: Гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие

Зеленски: Гладът никога повече не трябва да се използва като оръжие

Киев отбелязва годишнината от Гладомора с инициатива за гладуващите в Африка