Френските притежатели на нелицензирани оръжия ги предават в полицейските пунктове за събиране на огнестрелни оръжия в цялата страна тази седмица като част от кампания за събиране на нелицензирани огнестрелни оръжия, често наследствени вещи, лежащи на тавани или забравени в шкафове, предава Ройтерс.

Притежаването на оръжие във Франция далеч не е толкова разпространено, колкото в Съединените щати, например, и престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки, но Франция се стреми да ограничи броя на незаконно притежаваните огнестрелни оръжия - около шест милиона, според оценки на властите.

"Те бяха на баща ми и не знаех какво да правя с тях", каза Лионел в полицейски участък в Ница в Южна Франция, където предаде оръжията си. "Не харесвам много оръжия и тъй като има начин да се отърве човек от тях законно, има момент, в който трябва да се отървете от подобни сувенири."

Пушки, пистолети, боеприпаси, дори ножове и гранати, са предадени в 300 пункта за събиране във Франция от началото на кампанията на Министерството на вътрешните работи на 25 ноември.

Тези, които донесат оръжията, се освобождават от санкции. Те могат или да ги регистрират, или да ги оставят в полицията.

До сряда бяха предадени 65 000 огнестрелни оръжия, заедно с 1,6 милиона куршума и други боеприпаси.

"Тази кампания цели да помогне на французите да предадат тези предмети, които са доста нежелани за повечето от тях", каза комендантът на полицията Флоранс Гавело в пункта за събиране в Ница.

"Когато говорим с притежателите им, те са много щастливи, че... ще се отърват от тях."

Акцията приключва в петък, след което събраните оръжия ще бъдат предадени на музеи или ще бъдат унищожени.

Разоръжават жителите на Маями, пращат оръжието в Украйна

Разоръжават жителите на Маями, пращат оръжието в Украйна

Властите няма да задават въпроси за произхода на оръжията